Végre teljes lesz a Zengő Junior Team csapata Silverstone-ban.

A korábbi versenyen remeklő Ficza Ferenc mellett Tóth Norbert is rajthoz állhat a SEAT León Eurocup harmadik állomásán Silverstone-ban.

A Zengő Junior Team neve, mint a „nagy” Zengő team fiókcsapata, eddig is jól csengett a Seatos körökben, de Ficza Ferenc salzburgi dobogós helyezése tovább erősítette a csapat pozitív megítélését.
Minden bizonnyal ez is szerepet játszik abban, hogy az igencsak fiatal Tóth Norbi a mezőny legfiatalabb tagjaként lehetőséget kap a bemutatkozásra tizenhat évesen.
A hírek szerint ehhez szükség volt a csapatvezetés és a szövetség hathatós közreműködésére is, hiszen sokáig nem volt biztos, hogy a hatvani fiatalember szezon közben csatlakozhat.
Elérkezett tehát végre a pillanat, hogy Norbi tagja lehet ennek az igencsak illusztris társaságnak és komoly sportértékkel bíró mezőnynek.
Debütálása kapcsán röviden beszélgettünk.

Gondolom Vártad már ezt a pillanatot és most boldog vagy. Azért egy kicsit tartasz a versenytől?

– Örülök neki, hogy végre eljött ez a pillanat! Sajnos már február óta tisztában vagyok azzal, hogy csak Silverstone-ban indulhatok.

Stílusos lehet a belépő, hiszen Silverstone a motorsport bölcsője, ad ez még egy kis plusz adrenalint vagy az már így is a füleden csorog ki?

– Persze nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen legendás pályán kezdhetem meg az autós pályafutásomat.

Az első kérdés ami felmerül, gokart után miért nem formula autó?

– Na ez egy jó kérdés. Mindig is az volt az álmom, hogy egyszer forma autóval versenyezzek, de egyszer csak egy Ferrariban találtam magam. Amikor pedig már oda keveredtem, nem fordult meg a fejemben, hogy elkezdjek formula autózni. Azt is bekell vallani, hogy a forma autós mezőnyben sokkal kevesebb a lehetőség egy új versenyzőnek, kevés az igazán minőségi ülés, így nincs olyan nagy lehetőség kitörni, mint akár a túra autózásból vagy egy GT autós sorozatból. Ami még tetszik, hogy ezek a sorozatok nem olyan sterilek, mint a open whells szériák, van test test elleni harc, ami mindig külön izgalmas!

A te szavaiddal élve, ebben a nem túl steril világban könnyen meg fogod találni a helyed?

– Persze az a cél, lehet, hogy nem lesz gyors és könnyű de azon dolgozom!

A korod miatt nem volt egyszerű eljutni idáig, kellett valami speciális vizsga vagy elég az, hogy végre átlépted a korhatárt?

– Igazából nem volt semmi különös, hisz a szabályok ugyan azok, mindenkire ugyan az vonatkozik, talán az a különbség, hogy nekem sűrűbben kell sportorvosi vizsgálatra járnom.

Ugyan most szünet van, de mivel még iskolába jársz, hogy sikerült összehangolni a tanulást és a versenysportot, a gokartozás mennyi idődet vette el eddig?

– Sok időt áldozok arra,hogy jobb versenyző legyek, de szerencsére össze tudom egyeztetni, ebben persze nagy segítségemre van az iskolám is, mivel támogatnak a versenyzésben, nekem mindkét dolog fontos az életemben, ezért nagyon hálás is vagyok nekik a segítségért.

Fontos az iskola az rendben van , gondolom szülői elvárás is a jó eredmény, de te az autósportban képzeled el a jövőt – professzionális versenyzőként vagy első a civil előmenetel?

– Természetesen az álmom az, hogy professzionális versenyző legyek, ez az álmom, máshogy nem is tudnám elképzelni az életemet. Természetesen fontos, hogy jól menjen az iskola. Az iskola nagyon fontos, ezért nagyon figyelek arra is, mivel az autóversenyzés nem egy életbiztosítás. De az álmom attól még az, hogy profi versenyző legyek és, hogy ha lehet, ebből éljek meg.

Más, volt már lehetőséged a csapattal gyakorolni, készülni?

– Igen, természetesen volt már lehetőségem tesztelni, de sajnos még nem sokat.
A csapat másik autóját tudtam kipróbálni, mert az én autóm még nem érkezett meg Spanyolországból. Remélhetőleg egy-két hét és átvehetem.

A pályaismeret megszerzése talán megoldható szimulátoron, de az édes kevés. Andrea Gilardi a korábbi évekhez hasonlóan most is segítségedre lesz?

– A szimulátor nagyon jó dolog arra, hogy begyakoroljuk a pályát. És persze ezt is csinálom. Természetesen Andrea Gilardi a segítségemre lesz, mint versenymérnök és mint edző is. Nagyon sokat számít nekem, hogy vele dolgozhatok.

Mivel Michelisz Norbi is segíti a csapatot és állítólag ez az új autó nem áll túl távol a korábbi verziótól, katál már tőle tanácsot?

– Az biztos, hogy Norbinak is lesznek jó tanácsai, hiszen ő volt már bajnok a márkával és rengeteget ment már Seat-tal. Mivel nagyon elfoglalt, ezért hosszasan még nem beszéltünk vele erről, de remélem a közeljövőben ad majd egy-két jó tanácsot, talán a verseny előtti tesztnap megfelelő lesz erre is.

Milyen elvárásokkal indulsz neki az előtted álló hétvégének július18-20-án?

– Sokat várok magamtól! Az a cél, hogy folyamatosan fejlődjek, ismerkedjek az autóval és sokat gyorsuljunk, az, hogy ez eredményben mit jelent, azt nem tudom.
A Zengő Junior Team és én is nagyon várom már, hogy megtehessük az első verseny kilométereket a 2014-es Seat Leon Europa Kupában. Nagyon szimpatikus kihívás egy márkakupában indulni, ideális lehetőség megmutatni magam . Az autók gyakorlatilag egyformák, de mindenkinek van lehetősége a szabályok adta keretek között az autók, elsősorban a futómű paramétereinek finomhangolására. Nagyon fontos feladat hárul majd a versenymérnökökre és a szerelőimre, mert csak most kezdjük igazán a munkát, meg kell találni az én vezetési stílusomhoz leginkább illeszkedő beállítást.
Nagyon sűrű a mezőny, éppen ezért konkrét helyezést nem is mondanék, mindenesetre én bizakodva állok a kihívás elé!