Zengő Motorsport :A hír igaz! Együtt folytatjuk!

 


Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport a MOL Group kiemelt támogatásával 2015-ben a WTCC dobogójára tör! Minden támogatónknak köszönjük az erőfeszítéseket! A frissített gyári Honda Civic-kel folytatjuk, de nem ott, ahol abbahagytuk.

Pedig a tavalyi negyedik hely sem volt akármi. Norbi azóta kétszer tesztelt a gyári csapattal, egyszer pedig megfigyelő volt. Soha nem indultunk ilyen ugródeszkáról! Képzelt sajtótájékoztató következik.

Tessék parancsolni, van kérdés?

 – Micsoda? Hát, csak kérdés van! Akkor most örülünk Vincent?

– Köszönöm, hogy ennyien érdeklődtök. Feltétlenül örülünk! És köszönjük mindenkinek, aki tett azért, hogy sikerülhessen. De, leginkább annak örülünk, hogy most már a célokra lehet koncentrálni, és ha valamire, hát, erre ki van éhezve a csapat. Megfeszülni, beleülni, tövig nyomni, állítgatni, tekergetni, borsot törni.

– Jó, de ez akkor azt jelenti, hogy Norbi nem lett gyári versenyző?

– Igen, többé-kevésbé ezt jelenti. Azért többé-kevésbé, mert Norbi a gyári tesztekkel szakmailag mégis közelebb került a gyári projekthez, kíváncsiak a véleményére, adataira, gyorsaságára. Közelről érezhette az új alkatrészek ízét, hatását. Erre korábban nem volt még példa. Ez a közös gondolkodás egyben egy intelligens utat is mutathat a jövőbe karrierje szempontjából. Úgy érzem, hogy a Honda gyári projektje most alapvetően nem versenyző-válságban szenved. Gondolkozhatnak úgy is: nem mindegy, kivel vagyok negyedik? Nyerni szeretnék, vagy legalábbis a top háromban küzdeni. Ha van már jó autónk, akkor kell kimaxolni a versenyzőkérdést. A Tarquini, Monteiro kettős addig jól tolta a stabil pontszerzést, amíg nem jöttek a műszaki gondok volt, amikor szinkronban estek ki. Fejlesztenek, fejlesztenek, és rutinrókákkal a volán mögött megpróbálják berúgni a helyzeteket a fordított rajtrácsról. A versenyzők a tizedeknél jönnek a képbe, másodperceket nem lehet tehetségből lefaragni ezen a szinten. Vagyis hosszú még az út, de türelem! Most körbenézek kicsit a világban, és őszintén örülök annak, hogy van út, van rajta szekerünk, és vagytok ti nekünk!

 – Mégis sokan talán kicsit kudarcnak fogják megélni, ettől nem féltek? Jó lett volna látni egy profi magyar autóversenyzőt egy gyári program egyik autójában!

– Meggyőződésem, hogy sokkal többen örülnek egy erősödő magyar csapatnak, mint amennyien a gyári szerződésre vágytak. A MOL Group bizalmával, támogatásával, ott ül a magyar kedvenc, a magyar csapatban, a Honda gyári program egyik autójában. És ez még „hasonlóbb” lesz a JAS Hondához, mint a tavalyi szerkezet. Emellett idén hat tesztet is teljesítünk. Sőt, teljesítenünk kell! Ne mondd, hogy nem előrelépés! Amúgy tudom, mire gondolsz. Ez az esély nem úszott el! Nem bezártunk egy kaput, hanem kinyitottunk. Szorosabb lett a szakmai kapcsolat. Ez egy nagy lépés, mégpedig nagy bizalmi lépés.

 
Autótervek 2015

– „Hasonlóbb” lesz a JAS Hondához? Az mit jelent?

– Sokat kérdeztetek, vitatkoztatok arról is, hogy mennyire lehetnek egyformák a Honda versenyautók, vagy éppen nem. Idén még inkább törekedni fognak a technikai feltételek harmonizálására. A fejlesztéseket gyorsabban kipróbálhatóvá, elérhetővé teszik számunkra. Bocsánat, megvehetővé teszik, így pontos. Bizalommal vagyunk, Norbi látta a fejlesztéseket a teszteken, így azt is látni fogja, ha nem az kerül bele a bódéba. Ha meg nem az kerül bele, annak is lehet ezer egyszerű oka. Lehet, hogy mi nem kérjük, vagy éppen nem tudnak azonnal többet gyártani.

– És mi lett a Honda által kínált álomfizetéssel? Nem remegett meg Norbi keze?

– Norbi a lehetséges váltás során többször elmondta, ez a döntés legkevésbé sem a perszonális anyagiak mentén fog rendeződni. Természetesen ez is fontos, ne kamuzzunk már, de az autóversenyző életpálya nem csupán a pillanatnyi fizetésedről szól, hanem egy feltételrendszerről, amit ha megkapsz, tudsz tovább lépni, ha nem akkor nem. És a Zengő Motorsportban ott a tartalék az előrelépésre, ha nem kell félévig az autót tanulni. És a Hondában is ott a tartalék, ha van teszt, ahol kiautózzuk. Egy szédületes magyar közönséggel, egy magyar csapatnál is megteremthetjük a hat teszt lehetőségét! A teszt ebben az évben nem opció, hanem a versenynaptárunk és a költségvetésünk része. Ez például az említett feltételrendszer egyik összetett eleme. Persze, így mindenünk drágább lett. Egy jó teszten másfél versenynyi kilométert teljesítünk, ugyanazon a brutális kopóalkatrész áron… Igen, de eredmény csak így lesz. Nem győzöm megköszönni minden támogatónak, hogy ez megvalósulhat.


Sisaktervek 2015

– Akkor most először, mindenetek megvan?

– Azért örökbe nem fogadtak minket, de mindent megadtak ahhoz, hogy letegyük a továbblépés alapjait a csapat és Norbi számára. És igen, voltak alternatív tárgyalások Norbi jövőjéről, nem is titkoltuk, de a MOL Group végül pályára állította a projektet. Hálás köszönet érte! És a többi támogatónkat se felejtsük el, mindenkinek köszönjük a bizalmat, kemény év vár ránk. Büszkén állítjuk ki az idei autónkat.

-Tényleg reális a harmadik hely?

– Számoljunk! A tavalyi negyedik hely után egy magyar dobogót kell, ahhoz vizionáljunk, hogy fejlődésről beszéljünk. Vagy legyünk szorosabb küzdelemben megint negyedikek? Azt most aláírnátok vakon? Norbi nagyon bizakodó a téli tesztek után, több helyen fejlődött váratlanul nagyot az autó, de a szabályok csak néhány alkatrész cseréjét engedik egész szezonban. Ezzel is az elszálló fejlesztési költségeket próbálják kordában tartani. Tíz helyen is tudna a Honda új alkatrészt bevetni, de csak hármat lehet. Na, melyik ujjadat harapod le? Sok múlik azon is, hova jutott a Citroen? Ha a technika közelebb kerülne, a harmadik Citroen talán verhető lenne, ez a pozícióharc már tavaly is szoros meccseket hozott. Ha az éppen Loeb, akkor ő. Sokszor találkoztak Norbival, sokszor csak erő kérdése volt, hogy alulmaradtunk. Ha az első pillanattól tudunk pontokat szerezni megbízhatóan a top5-ben, dobogókkal, akkor nem érzem irreálisnak. Ha arra gondolok, hogy a mezőnyben legalább tíz jó képességű versenyző, köztük a gyári hondások is erre hajtanak, akkor azért megvakarom a fejem és azt mondom: jobb láb a gázon, bal láb a jobb lábon!

Ruhaterv 2015

– Lopez, Muller verhetetlen?

– Nem teljesen. De, így a szezon előtt némi túlzással arra tennék vállalást, hogy egyik a másikat megveri majd. Senki más. Mármint erőből. A fordított rajtrács az más. Ott akár négy kört is tudsz előttük menni, mire lekaszabolnak.

Lesz új csapatruha?

– Az alapszínek, motívumok maradnak, de mindenképpen frissített, új szerelésben állunk ki. Már a szezon felénél is nehéz megmondani, hogy cipő vagy polár az adott ruhadarab, nem, hogy új szezont nyissunk velük. Úgy gondolom, nem fog senki kilógni egyik korábbi szériával sem. Mindegyikhez fontos pillanatok, meghatározó élmények kapcsolódnak évek óta közös életünkben. Köszönjük, hogy viselitek!

 -Semmit sem tudtunk rólatok, nagy volt a csend. Miért?

– Mindent tudtatok. Őszintén mondtuk addig a határig, amíg az nem sértett harmadik felet. Tiszteletben kell tartanunk a felek érdekeit, egymás vállalati folyamatait. Nem kis szereplőkről van szó a projektben, nemzetközi folyamatokat nem előzhetünk meg susmorgással. Gumicsontokat meg nem szerettem volna bedobni. Tartsuk meg jó emlékezetünkben a tavalyi szezont, és fogjunk össze lelkileg 2015-ért. Hajrá!

Valós kérdéseiteket írjátok a fórumba, próbálom nyilvánosan megválaszolni a legfontosabbakat, de addig is..

 

Forrás : http://www.zengomotorsport.hu/hu/a_hir_igaz_egyutt_folytatjuk